Navadni svetlin (Oenothera biennis)

  • Domov
  • Navadni svetlin

Družina: svetlinovke (Onagraceae)

Red: mirtovci (Myrtales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 40-200 cm

Razširjenost: zelo pogosto

Življenjski prostor: ruderalne površine, robovi njiv, jarki, nasipališča, železniški tiri, opuščeni travniki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna dvoletnica s krepko pritlično listno rozeto in podaljšanim, gosto olistanim, nerazraslim steblom. Listi so enostavni, podolgasto suličasti, pecljati, po robu grobo valovito nazobčani. Cvetovi so rumeni, veliki 2-3 cm, zvezdasto razprti, 4-števni, na dolgih, pecljatih nosilcih, posamično razvrščeni v zalistjih vzdolž stebla. Čašni listi so ozkočrtalasti do šilasti, zeleni, gosto dlakavi, ob zrelosti cvetov se uvihajo navzdol. Plod je glavica, ki se razpre na vrhu po šivih.

 

Posebnosti: vrsta izvira iz Mehike, v Evropo so jo zanesli v zgodnjem 17. stol. kot okrasno rastlino, razširila pa se je tudi kot zdravilna rastlina in se povsod naturalizirala. Ponekod postaja invazivna dominantna vrsta. Vsi deli rastline so tudi primerni za uživanje kot solata ali kot kuhana jed. Iz semen, ki vsebujejo veliko različnih olj, pridobivajo različne kozmetične pripravke. Vrsta predstavlja taksonomsko zelo kompleksno in težavno skupino za prepoznavanje (verjetno več kot 20 malih vrst). Cvetovi se odpirajo zvečer in naslednji dan večinoma odcvetejo.

 

Podobne vrste: debeloplodni svetlin (Oenothera pycnocarpa) - rdečečašni svetlin (Oenothera glazioviana) - Rennerjev svetlin (Oenothera canovirens) - nekatere vrste lučnikov (Verbascum spp.).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti