Črna zvonastopasasta osa* (Discoelius zonalis / Discoelius japonicus)

  • Domov
  • Črna zvonastopasasta osa*

Družina: prave ose (Vespidae: Zethinae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 12-14 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: svetli logi, travniki, gozdni robovi, grmovna mesta, vrtovi

Ogroženost vrste: ogroženost vrste ni znana

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: vrsta je zelo podobna Duforjevi zvonastopasasti osi* (Discoelius dufourii). Samice imajo rumen klipeus (nadustna plošča), črno glavo in črne tipalnice, oprsje je prav tako črno, brez umenih lis, čez sprednji in osrednji del oprsja potekajo žlebaste brazde. Krila so prosojno rjavkasta, s temnejšo, ozko kvadratasto pterostigmo. Zadek je v sprednjem delu ozko zožen, 2. člen je rahlo zvonast, mnogo manjši od ostalih segmentov in rumeno obrobljen, 3. segment je največji in široko rumeno pasasto obrobljen, ozko rumeno obrobljen je tudi 4. segment, ostali segmenti so črni. Noge so črne, z vzdolžnimi rumenimi progami ali brez njih. Samec se loči od samice po rumenem sprednjem delu glave in močno uvihanih konicah tipalnic, zadek je krajši, bolj krogličast.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni predvsem v sončnih dneh, nekje od maja do avgustu, pogosto se spreletavajo med cvetovi, kjer ližejo nektar in občasno uplenijo manjše leteče žuželke. Samice gradijo gnezda v obstoječih rovih lesnih zajedalcev (večinoma lesojedih ličink hroščev). Gnezdo sestavlja serija zarodnih kamric, v katerih so jajčeca in so med seboj predeljena z oblogami iz prežvečenih listov. Jajčeca so pritrjena na steno kamrice. Vsako kamrico samica založi z omrtvičenimi pagosenicami grizlic (Tenthredinidae), s katerimi se nato hranijo ličinke.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): Duforjeva zvonastopasasta osa* (Discoelius dufourii) - vrste iz rodov Ancistrocerus, lončarka (Eumenes) in Symmorphus - nekatere vrste os grebač (Crabronidae).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti