Osatov bolhač* (Altica carduorum)

  • Domov
  • Osatov bolhač*

Družina: lepenci (Chrysomelidae: Alticinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 3.5-4 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: ruderalne površine, njive, intenzivni travniki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je ovalno, kovinsko bleščeče, večinoma temno zeleno, redkeje temno modro. Glava je drobna, tipalnice so temne, sestavljene iz 11 členkov, dosegajo nekje polovico pokrovk. Oprsje je prečno kvadratasto, na zgornji in spodnji strani konveksno, z razločnim, prečnim šivom v spodnjem delu. Pokrovke so podolgasto jajčaste, v spodnjem delu zaokrožene, na ramenskem delu ob straneh plitvo vbočene, enakomerno grobo plitvo jamičaste, gladke. Noge so nekoliko temnejše od pokrovk, posebej še stegenca, zadnja stegenca so odebeljena.

Roda Altica je zelo težaven za prepoznavanje na terenu, za natančno določitev je potrebno pregledati spolni aparat pri samcih!

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od poletja do pozne jeseni. Živijo na raznih osatih (Cirsium spp.) in bodakih (Carduus spp.), kjer se hranijo z listi in poganjki. V nevarnosti lahko skočijo precej daleč.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): zelski bolhač (Altica oleracea s. lat.) - strašničin bolhač* (Altica helianthemi) - krvenkin bolhač* (Altica lythri).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti