Črna listarica* (Tenthredo (Tenthredella) atra)

  • Domov
  • Črna listarica*

Družina: listarice (Tenthredinidae: Tenthredininae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 11-15 mm

Razširjenost: dokaj redko, lokalno

Življenjski prostor: poplavni gozdovi, svetli gozdiči, gozdni robovi

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: telo je večji del črno. Glava je v ustnem predelu bledo rumenkasta, sicer črna, rahlo hrapava na temenskem delu, kjer se nahahjajo očesca (ocelli). Tipalnice so v celoti črne, členki so vitki in se proti vrhu rahlo odebelijo (betičasti). Oprsje je gladko, pri vrhu bledo rumeno obrobljeno, sicer črno, na spodnji strani ob zadnjih nogah pogosto z belkasto piko. Krila so prosojna, dobro ožiljena, kostalni del je okrepljen in rumenkast ali rdečkast, pterostigma je ozka, črna. Zadek je podolgast, v celoti črn, rahlo daljši od kril. Noge so dokaj dolge, rdečkaste ali oranžnorumene, zadnje goleni so v spodnjem delu črnikaste, tudi zadnja stopalca so črna.

 

Samec: od samice se loči po širokem rdečem pasu na zadku (3. do 5. segment so v celoti, 2. in 6. segment pa vsaj do polovice rdeče obarvani).

 

Gre za kompleks malih (kriptičnih) vrst, med katerimi so poleg opisane vrste še T. ignobilis in T. moniliata, verjetno pa še katera.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo od aprila do avgusta. Navadno se zadržujejo na socvetjih velikih kobulnic (Apiaceae), pogosto pa se spreletavajo v nizki podrasti. Hranijo se pretežno z nektarjem. Ličinke (pagosenice) so živo rumenozelene, z neizrazitimi prečnimi pasovi ter rjavkasto glavo. Hranijo se z različnimi zelnatimi rastlinami, kot so mrtve koprive (Lamium spp.), mete (Mentha spp.), trpotci (Plantago spp.), grašice (Vicia spp.) ter zlatice (Ranunculus spp.).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): listarica* (Tenthredo ignobilis) - listarica* (Tenthredo moniliata- repinčeva listarica* (Tenthredo mandibularis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti