Progastonogi mraveljčnik* (Micaria micans)

  • Domov
  • Progastonogi mraveljčnik*

Družina: podskalniki (Gnaphosidae)

Red: pajki (Aranea)

Razred: pajkovci (Arachnida)

Velikost: 5-8 mm

Razširjenost: raztreseno, lokalno

Življenjski prostor: ruderalne površine, suha in razgaljena tla ob vodah, mejicah in njivah

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: glavoprsje (prosoma) je jajčasto ščitasto, večinoma rdečerjavo, s šestimi belimi, žarkasto razporejenimi črtami v zadnjem delu, sprednji del z očmi je nekoliko dvignjen. Zadek (opistosoma) je ozko jajčast, bleščeče črn, z daljšo osrednjo belo črto in manjšo sprednjo prečno črto, med katerima je pogosto še ena bela lisa ter serijo belih osrednjih pik vzdolž zadnjega dela zadka. Noge so so rumenkaste, stegenca sprednjih parov nog so črna, stegenca zadnjih in pogosto predzadnjih nog so vzdolžno črno progasta s svetlejšimi vmesnimi progami (pri zelo podobni vrsti M. pulicaria so zadnja stegenca brez takih prog).

Vrsta je taksonomsko zelo blizu žarkastemu mraveljčniku* (Micaria pulicaria), od katerega so jo ločili šele z DNA analizo leta 2019. 

 

Samec: podoben je samici, od katere je nekoliko manjši in ga prepoznamo po povečanih pedipalpih.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta se pojavlja na nekoliko bolj suhih in razgaljenih mestih, pogosto tam, kjer so manjši razmetani kamenčki in razpoke v tleh, kjer se čez dan skrivajo. Pojavljajo se nekje od sredine aprila do avgusta, tudi septembra. Lovijo predvsem drobne živali. Nekatere vrste iz tega rodu spominjajo na mravlje, npr. mravljeliki mraveljčnik* (M. formicaria). 

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): žarkasti mraveljčnik* (Micaria pulicaria) - mraveljčnik* (Micaria silesiaca).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti