Ščetinasta dolgonožka* (Dolichopus ungulatus)

  • Domov
  • → Ščetinasta dolgonožka*

Družina: dolgonoge muhe (Dolichopodidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5-6 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: svetli logi, gozdovi, mejice, grmovna mesta, travniki, močvirni predeli

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samec: od drugih podobnih vrst se loči po sledečih znakih: spodnje postokularne (zaočesne) ščetine so črne - tipalnice so črne - vsa stegenca so rumenkasta, srednja in zadnja stegenca so porasla z 2 do 5 krepkimi predapikalnimi ščetinami - zadnja stegenca so pospodnji strani porasla z daljšimi, mehkimi dlakami - srednja golen z 2 ali več ventralno nameščenimi ščetinami - bazalni členek srednjih stopalc ima 1 dorzalno ščetino.

 

Samica: od drugih podobnih vrst se loči po enakih znakih, ki so značilni za samca. Od njega se loči po koničastem zadku, ki nima navzdol zasukanega spolnega aparata.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od maja do avgusta. Večinoma se zadržujejo na bolj vlažnih in senčnih mestih. Sicer podobno kot pri ostalih dolgonožkah* (Dolichopus).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): črnostegenska dolgonožka* (Dolichopus zetterstedti) - črnonoga dolgonožka* (Dolichopus rupestris) - dolgostopalčna dolgonožka* (Dolichopus longitarsis) - kratkonoga dolgonožka* (Dolichopus brevipennis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti