Dolgotelesni košeninar (Cylindrotoma distinctissima)


Družina: dolgotelesni košeninarji (Cylindrotomidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 12-14 mm

Razširjenost: lokalno pogosto do raztreseno

Življenjski prostor: senčni in nekoliko vlažnejši gozdovi, gozdne čistine in gozdni robovi, poplavni logi, grmovnata mesta

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: podobni so manjšim košeninarjem (Tipulidae). Glava je drobna, sivkasta, na zatilju temnejša, z velikimi, temnimi očmi. Tipalnice so nitasto členaste, temne. Oprsje (pronotum) je precej krepko, večji del sprednjega dela (prescutum) prekriva osrednja rjava lisa, ob kateri sta na vsaki strani še manjši lisi, ki se nadaljujeta na srednji del oprsja (vzorec je značilno "sedlast"). Zadek je tanek, precej dolg, proti sredini nekoliko zožen, rjavkastorumen, na koncu izrazito temnejši. Pri samcih se nekoliko betičasto odebeli v kompleksen spolni organ. Pri samicah je zadek nekoliko bolj sivkast, občasno s svetlejšo vzdolžno progo, na koncu se podaljša v koničasto leglico (ovipozitor), ki se razcepi v dva priveska (cerka), nad katerima se lokasto krivi še en privesek, kar skupaj tvori nekakšne "kleščice. Krila so prosojna, le ob zunanjem robu (koksalnem delu) so rumenkasta, z ozko, temno pterostigmo in svetlo liso ob njej. Noge so dolge, tanke, temne, le stegenca so v večjem delu rjavorumene, s črnimi obkolenčnimi pasovi.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni nekje od maja do septembra. So okorni letalci, ki se čez dan zadržujejo v gosti podrasti ali na listju dreves. Ličinke so podobne gosenicam in so zelene, na zadnjem delu zadka s štrlečimi, kratkimi izrastki, ki tvorijo "masko". Večinoma se zadržujejo na cvetovih in listih rastlin, s katerimi se hranijo.

 

Podobne vrste: nekatere vrste iz rodu Nephrotoma.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti