Pritlikava krtovka (Xya pfaendleri)


Družina: rovokopke (Tridactylidae)

Red: kobilice (Orthoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 4-6.5 mm

Razširjenost: dokaj redko, lokalno

Življenjski prostor: peščena in rahlo prodnata vlažna tla ob gramoznicah, mrtvicah, rečnih bregovih

Ogroženost vrste: vrsta je verjetno zelo ogrožena

Varstveni status vrste: ranljiva vrsta



Prepoznavanje

Odrasli osebki: so precej drobni, podobni čričkom ali zelo drobnim bramorjem. Telo je kovinsko bleščeče črno z rahlo zlatnatnim leskom, kompaktno. Glava je zaobljena, oči so velike, zaokrožene in črne, tipalnice so drobnočlenaste, nitaste, prav tako črne. Oprsje je krepko, nekoliko ščitasto. Pokrovke so zelo ozke, reducirane, hitinizirane in so brez stridulacijskega organa, ozka (zadnja) krila se trnato podaljšujejo vzdolž zadka. Ta je temen, pogosto rjavo pasast, na koncu se konča v dva para izrastkov, en par je štrleč navzgor (neprava cerka, ki sta element zadkovnih hrbtnih ploščic), en par je vodoraven (prava cerka). Za skupino so zelo prepoznavna močno povečana in odebeljena stegenca na zadnjih nogah, ki so lahko celo večja od zadka, na kolencih so diskasto okrepljena, imajo pa tudi gibljive ploščice s pomočjo katerih lahko celo plavajo pod vodo, po zgornjem robu so stegenca porasla s ščetinicami. Prednje in srednje noge so manjše, črne, goleni so na sklepnem delu večinoma rumenorjavo progaste.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta je vezana na peščena in vlažna mesta v bližini večjih stoječih ali počasi tekočih voda. Tam si  odrasli izkopljejo kratke rove v pesek, kjer pogosto živijo skupaj z drugimi neagresivnimi žuželkami. Hranijo se z rastlinsko hrano, v glavnem z algami, ki jih strgajo s peščenih kamenčkov ter odmrlim organskim drobirjem. Jajčeca odlagajo v kopučah, pogosto kar na koncu svojih rovov.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): pisana krtovka* (Xya variegata) - mlade ličinke navadnega bramorja (Gryllotalpa gryllotalpa) - nekatere trnovratke (Tetrigidae).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti