Vitka senčna trepetavka* (Baccha elongata)

  • Domov
  • Vitka senčna trepetavka*

Družina: muhe trepetavke (Syrphidae: Bacchini)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-11 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: sončna mesta, travniki, robovi gozdov in mejic, grmovna mesta, svetli logi, okrasni vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: prepoznavni so po močno zoženem, dolgem zadku. Glava je dokaj velika, svetla s temnejšo osrednjo progo, oči so zelo velike (zavzemajo večji del glave), rdeče, pri samcih se stikajo, pri samicah so razmaknjene. Tipalnice so na koncu betičaste, temno sive ali tudi rumenkaste. Oprsje je kovinsko bleščeče črno z rahlo bronastim odtenkom, gladko in golo. Krila so rahlo umazano prosojna, dobro ožiljena, z neizrazito, temno pterostigmo. Zadek je v sprednjem delu močno stanjšan, proti koncu se betičasto razširi, je črn, z ozkimi rumenkastimi pasovi v osrednjem in zadnjem delu. Noge so so rumenkaste, stopalca zadnji nog so temnejša.

 

Posebnosti: odrasli so aktivni predvsem v sončnih dneh od aprila do septembra. Radi posedajo po cvetovih in listih grmov, hranijo se z nektarjem. Ličinke so plenilci uši (Aphididae) in živijo na vejah grmov in steblih rastlin.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): vrste rodu boksarica* (Platycheirus spp.) - navadna vitkotrebušasta trepetavka* (Sphaerophoria scripta).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti