Navadna vitkotrebušasta trepetavka* (Sphaerophoria scripta)

  • Domov
  • Navadna vitkotrebušasta trepetavka*

Družina: muhe trepetavke (Syrphidae: Syrphini)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-12 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: travniki, gozdni robovi, ruderalne površine, okrasni vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samec: prepoznaven je po zelo ozkem, dolgem, rumenopasastem, črnem zadku. Glava je široka, v sprednjem delu rumenkasta ali belkasta, z velikimi, rdčekastimi očmi, ki se pri samcih stikajo, pri samicah so med seboj razmaknjene (tedaj je med njimi temna lisa). Oprsje je ozko podolgasto, po hrbtni strani črnorjavo bleščeče, z nejasnimi vzodlžnimi pasovi, ob zunanji strani z rumenim robom, ki sega do baze kril. Ščitek (scutellum) je polkrožen, rumen, dobro viden. Krila so prosojna, vidno žilnata, pterostigma (obarvano obrobno žilno okence) je rumenkasta. Zadek je zelo ozek in mnogo daljši od kril, črn, zadnji del je pogosto oranžno obarvan, v prednjem delu s tremi prečnimi, polkrožnimi do polmesečastimi lisami, ki se med seboj stikajo ali so razmaknjene, v spodnjem delu zadka s puščičasto rumeno liso, ki ima v sredini ozko trikotno črno liso. Noge so enovito rumeno obarvane, razen zadnjih parov nog, ki imajo pogosto temnejše vzdolžne črte.

 

Samica: podobna je samcu. Zadek je na sredini nekoliko razširjen, prečni pasovi se na njem večinoma med seboj zlivajo in delujejo kot enoviti pasovi. Zadnji del zadka je ozko koničast, z značilno črno liso na 5. segmentu, ki rahlo spominja na muhino glavo. Od drugih vrst tega rodu jo je dokaj težko ločiti.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki so aktivni od aprila do oktobra, predvsem v sončnih in vročih poletnih dneh. Najraje se zadržujejo na cvetovih različnih kobulnic (Apiaceae) in nebinovk (Asteraceae), pogosto z visoko dvignjenim zadkom. Letno ima lahko do 9 generacij, poznosezonske generacije lahko migrirajo. Ličinke živijo na tleh ali v nizki vegetaciji, kjer se hranijo z listnimi ušmi (Aphidae).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): vitkotrebušasta trepetavka* (Sphaerophoria batava) - vitkotrebušasta trepetavka* (Sphaerophoria fatarum) - vitkotrebušasta trepetavka* (Sphaerophoria taeniata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti