Sončni ostriž (Lepomis gibbosus)


Družina: sončni ostriži (Centrarchidae)

Red: ostrižnjaki (Perciformes)

Razred: žarkoplavuratice (Actinopterygii)

Velikost: 10-15 cm

Razširjenost: zelo pogosta vrsta

Življenjski prostor: gramoznice, mlake, ribniki, mrtvice

Ogroženost vrste: ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben

Podobne vrste: druge vrste ostrižev niso tako barvite



Prepoznavanje

Opis: precej pisana riba. Hrbet zelo visoko dvignjen, trup je izrazito bočno sploščen, usta so nadstojna, oči pa so pomaknjene precej naprej. Glava in škržni poklopec modra s svetlimi, turkiznimi progami, na škržnem poklopcu se nahaja velika, črna in rdeče obrobljena pika. Trup nad pobočnico je prelivajočih se olivno modrih barv s temnejšimi luskami, trebuh in spodnji del bokov rumen z rdečimi pikami. Hrbtna plavut precej dolga, rumena, z rdečkastimi pikami, v sprednjem delu sestavljena iz bodečih osti, v zadnjem delu iz mehkejših. Predrepna plavut je prav tako dokaj dolga in široka, sestavljena iz togih in mehkih osti. Repna plavut je delno nesimetrična, zgornji del je namreč nekoliko večji od spodnjega.

 

Vedenje: samci so zelo teritorialni. V plitvejših delih si izkopljejo jamico in iz nje odstranijo mulj in rastlinje, ki jo skrbno varujejo pred vsiljivci. Vanjo samica odloži jajčeca, ki jih samec oplodi in varuje do izvalitve mladic. Prehranjuje se z majhnimi vodnimi nevretenčarji, pogosto pa se loti iker in zaroda drugih rib.

 

Posebnosti: sončni ostriž je v Evropo zanešen v poznih 80. letih 19. stol. iz Severne Amerike in je ponekod prava nadloga.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti