Brinovka (Turdus pilaris)


Družina: drozgi (Turdidae)

Red: pevci (Passeriformes)

Razred: ptiči (Aves)

Velikost: 22-27 cm

Razširjenost: pojavlja se na preletu - lokalno

Življenjski prostor: gozdovi, odprta krajina z mejicami in grmovjem, pogosto prileti do naselij

Ogroženost vrste: potencialno ogrožena vrsta

Varstveni status vrste: potencialno ogrožena vrsta



Prepoznavanje

Splošno: slovensko ime nakazuje, da naj bi se hranila z brinovimi "jagodami", kar verjetno ni res. Prehranjuje se v glavnem z žuželkami, deževniki in polži, pozimi tudi z jagodičjem (s plodovi gloga, jerebike, brogovite ipd.). Pri nas se največkrat pojavlja v zimskem času v manjših ali večjih "klateških" jatah, občasno v Sloveniji tudi gnezdi. Njena prava gnezditvena območja so bolj v severnih predelih, kjer gnezdi v kolonijah in je zelo agresivna do potencialnih plenilcev, ki jih odganja z vreščečimi "letalskimi napadi", ki občasno celo vključujejo izločke in iztrebke.

 

Odrasli osebki: samec in samica sta si podobna. Glava je siva, nad očmi poteka svetla proga. Kljun je koničast, ozek, rumenkast, s temno konico. Po grlu je rjasto rumena s temnimi progami in ozkim, temnim ovratnikom. Zgornji del hrbta in ramena so temno rjave barve, ostali del kril je pretežno temno siv, z belimi in temnejšimi obrobami peres. Spodnji del hrbta in trtica sta prav tako siva. Prsi so izrazito rumenorjave s temnimi progami, prav tako boki, ki so rjavkasti s temnimi pikami. Po trebuhu in spodnjem delu je bela. Rep je temen, črnorjav.

 

Gnezdenje in zarod: gnezdo si uredi na drevesih ali v grmovju, redkeje tudi na stavbah ali celo na tleh. Splete ga iz vejic, steblik in ga obda z mahom ter glino. V povprečju ima 1-2 zaroda. Samica znese 5-7 svetlozelenih, rdečerjavo lisastih jajc, ki jih vali nekje 13-14 dni. Za gnezdomne mladiče skrbita oba starša, mladi zapustijo gnezdo nekje po 2 tednih.

 

Oglašanje: na preletu se oglaša z značilnim "gih" oz. "cieh", največkrat pa kovinsko ščebetajoče in glasno "čak-čak-čak". Petje je dokaj preprosto, sestavljeno iz ščebetanja, cvrčanja in preprostih melodičnih žvižgov.

 

Podobne vrste: vinski drozg (Turdus iliacus) - carar (Turdus viscivorus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti