Mestna lastovka (Delichon urbicum / Delichon urbica)


Družina: lastovice (Hirundinidae)

Red: pevci (Passeriformes)

Razred: ptiči (Aves)

Velikost: 13-15 cm

Razširjenost: pogosto

Življenjski prostor: naselja, predvsem v bližini hiš, hlevov, pa tudi odprta pokrajina

Ogroženost vrste: potencialno ogrožena vrsta

Varstveni status vrste: potencialno ogrožena vrsta



Prepoznavanje

Splošno: dokaj prepoznavna in zelo družabna ptica, ki gnezdi v kolonijah, zelo pogosto v naseljih. Je selivka, ki prezimi v Afriki, v Evropo prileti nekje aprila. Prehranjuje se z letečimi žuželkami, ki jih lovi v zraku in pogosto lovi v večjih skupinah. V Prekmurju ji ponekod pravijo "kalanstur".

 

Odrasli: oba spola sta podobna. Telo je izrazito dvobarvno, po zgornji strani je perje bleščeče modročrno in belo po spodnji strani, z izrazito belo trtico (ta je dobro vidna v letu). Krila so dokaj kratka, prav tako kratek je škarjast rep, ki je mnogo krajši kot pri kmečki lastovki.

 

Gnezdenje in zarod: gnezdo si uredi v skalovju, pogosteje pa pod napušči hiš, hlevov ter mostovi. Gnezdo je zgrajeno iz kroglastih kepic blata, sline in rastlinskih delov, je delno polkrožne oblike, tesno pritrjeno ob steno in s stransko vhodno odprtino. Letno ima do 2 zaroda. Samica najpogosteje znese 4 bela jajca, ki jih valita izmenično oba starša manj kot 2 tedna. Mladiči so gnezdomni, speljejo se po dobrih 3 tednih. Mladostni osebki so podobni odraslim, le da so po spodnji strani nekoliko bolj umazano beli in manj modro bleščeči.

 

Oglašanje: v gnezdu in v skupini dokaj živahno cvrčanje in žgoleče "prrit". V nevarnosti ali ob razburjenju odsekano in dokaj visoko "tsrr" ali "čirr".

 

Podobne vrste: kmečka lastovka (Hirundo rustica) - breguljka (Riparia riparia) - črni hudournik (Apus apus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti