Veliki srakoper (Lanius excubitor)


Družina: srakoperji (Laniidae)

Red: pevci (Passeriformes)

Razred: ptiči (Aves)

Velikost: 21-26 cm; razpon kril 30-36 cm

Razširjenost: redek zimski gost

Življenjski prostor: odprta kmetijske pokrajina z mejicami in grmovjem

Ogroženost vrste: zelo ogrožena vrsta

Varstveni status vrste: izumrla vrsta



Prepoznavanje

Splošno: precej velik ptič pevec, ki je pri nas reden zimski gost (gnezdi v severnejših delih Evrope). Zaradi velikosti je tudi med srakoperji bolj "roparski" in pleni vretenčarje v velikosti miši, žab, kuščaric, majhnih ptic, lovi pa tudi velike žuželke, ki jih zagozdi med rogovile, redkeje jih nabode na trne ali vejice. Na preletu je precej samotarski. Zaradi svetle barve perja je zelo opazen, če ni snega. Lanius v latinskem prevodu pomeni mesar.

 

Odrasli osebki: samec in samica sta podobna. Po temenu, zatilju, hrbtu, ramenih in trtici je sivkast. Čez oči poteka črna "obrazna maska", nad očmi je zelo tanka bela linija. Lica, grlo, prsi in trebuh so bele. Kljun je dokaj močan, črn, zgornji del je na konici ukrivljen. Krila so črna, z veliko osrednjo liso (zrcalo) in manjšimi belimi lisami na konicah primarnih letalnih peres. Rep je v osnovi črn, široko belo obrobljen. V Evropi je kar nekaj podvrst, v Sloveniji se pojavlja večinoma le podvrsta excubitor.

 

Gnezdenje in zarod: v Sloveniji (verjetno) ne gnezdi. Gnezdo si uredi na drevju ali grmovju, navadno ima po 1 zarod na sezono. Samica znese 5-8 umazanobelih, svetlosivo do rjavo lisastih jajc, ki jih skupaj s samcem izmenično vali okrog 15 dni. Mladiči so gnezdomci, ki se speljejo nekje po 20. dneh. Mladostni osebki so bolj sivkasti in z manj intenzivno črno obrazno masko ter belo obrobljenimi sekundarnimi peresi.

 

Oglašanje: če je razburjen, se oglaša piskajoče "vaik-vaik", sicer skoraj vreščeče in odsekano "eek-eek". Petje je dokaj tiho, preprosto, a melodično in rahlo kovinsko do vreščeče.

 

Podobne vrste: črnočeli srakoper (Lanius minor).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti