Zeleni lovski pajek, zeleni pajek (Micrommata virescens)


Družina: lovski pajki (Spassidae)

Red: pajki (Aranea)

Razred: pajkovci (Arachnida)

Velikost: 12-15 mm (samica); 7-10 mm (samec)

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: travniki, svetli gozdni obronki, predvsem topla in sončna mesta z nizko podrastjo

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: zelo prepoznavna, saj je skoraj v celoti zelena. Precej velika, s krepkimi, dokaj dolgimi nogami. Glavoprsje je okroglo, pri očeh zoženo. Vseh 8 oči je zelo drobnih, razporejene so v dveh redeh, obrobljene z belimi dlačicami. Zadek je ovalen, podaljšan, s temnejšo, ozko liso v sprednjem delu. Zadnji členki nog so rjavkasti.

 

Samec: tudi on je skoraj v celoti zelen z izjemo zadka. Ta je zelo ozek, rdečkasto obarvan, z dvema rumenima, vzdolžnima progama, rdeča lisa v sredini zadka je zelo intenzivna. Noge so dokaj dolge.

 

Obnašanje in razvoj: dokaj veliki, dnevno aktivni pajki, ki ne pletejo mrež, ampak plen aktivno lovijo večinoma po tleh ali v nizkem rastju. Razmnoževanje poteka nekje v začetku poletja. Oplojene samice odložijo zelenkasta jajčeca v kokon, ki ga čuvajo. Mladi pajki nekaj časa ostanejo ob materi, popolnoma odrastejo šele po 18. mesecih, kar je za pajke zelo dolga doba.

 

Podobne vrste: zeleni križevec (Araniella cucurbitina) - nekateri rakovičarji, npr. Ebrechtella tricuspidata - Scopolijev lepi volkec (Pisaura mirabilis).




    Fotografije