Zakisana nizka barja (5- barja in močvirja)


Razširjenost: zelo redko

HT koda: 54.4

Habitatni tip (HT): zakisana nizka barja

Varovanje: Natura 2000

Ogroženost: zelo visoka



Prepoznavanje

Pri nizkih barjih je talna voda večinoma tik pod površjem ali zastaja nekoliko na površju. Pri zakisanih barjih je revna s karbonati, pH je večinoma pod 7. Šota nastaja pod vodo, tvorijo jo odmrli deli rastlin, ne tvorijo je šotni mahovi, ki so značilni za visoka barja. Nizka in prehodna barja (voda je lahko v nekem delu sezone pod površjem) navadno nastajajo v večjih ulekninah v gozdovih ali na travnih površinah in zamočvirjenih predelih. Pogosto prehajajo v različne združbe visokih steblik, ostričevk ter drugih tipov travišč.

 

Gledano s strani pestrosti rastlin je tak habitatni tip dokaj reven, prevladujejo večinoma na vlažna do mokra in revna tla prilagojene trajnice, večinoma ostričevke (Cyperaceae). Med temi so pogostejše vrste črni šaš, bodičnati šaš, ozkolistni munec ter razni ločki. Zaradi intenzifikacije travnikov ter opuščanje rabe so nizka in prehodna barja večinoma izginila z našega območja ali pa se je njihova površina skrčila na majhne zaplate, ki so ujete med druge habitate. Zaradi tega so izrazito ogrožen habitatni tip.

 

V Pomurju se najverjetneje pojavlja sledeči tip:

54.4 - zakisana nizka barja (gre za močno ogrožen tip habitatov, ki se navadno razvijejo na vlažnih do občasno poplavljenih mestih in so revna s karbonati. Šota se lahko tvori, vendar je tik nad tlemi, navadno v tankih plasteh in je ne tvorijo šotni mahovi (Sphagnum spp.))

54.42 - nizka barja s črnim šašem (to so združbe s črnim šašem (Carex nigra) in nekaterimi drugimi vrstami ostričevk, ki se razvijejo na zakisanih močvirnih tleh, večinoma na močvirnih in mokrotnih travnikih, pogosto prehajajo v druge tipe habitatov (npr. 37.21 in 37.311)




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti