Kukavica (Cuculus canorus)


Družina: kukavice (Cuculidae)

Red: kukavice (Cuculiformes)

Razred: ptiči (Aves)

Velikost: 32-34 cm

Razširjenost: pogosto

Življenjski prostor: različni tipi gozdov, občasno prileti v bližino naselij

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: lahko postane potencialno ogrožena



Prepoznavanje

Splošno: zelo znana ptica, predvsem po oglašanju in načinu priskledniške vzreje mladičev. Redna selivka, ki se seli v tropska območja Afrike in Azije. V ljudskem izručilu je priljubljena kot znanilka pomladi, prinašala pa naj bi tudi srečo in denar. Prehranjuje se z žuželkami, še posebej pa tudi z močno kosmatimi gosenicami, ki jih druge ptice ne plenijo, zaradi lomljivih in strupenih dlak. Ugotovili so, da je le v Evropi okrog 100 gostiteljev, v katerih gnezda podtika svoja jajca, med katerimi so najpogostejše vrste razne penice, trstnice in pastirice.

 

Samec: značilno sivo perje prekriva večji del telesa (hitro ga lahko zamenjamo za skobca (Accipiter nisus)). Trebuh je svetel, z ozkimi, prečnimi pasovi. Krila so nekoliko temnejša, v letu dokaj dolga in ozko koničasta. Rep je dokaj dolg, ob robu s svetlimi pikami. Kljun je dokaj majhen, temno siv. Oči so rumeno obrobljene.

 

Samica: sicer podobna samcu, le da so prsi in grlo rjavkaste ter prečno progaste. Pri nekaterih samicah lahko prevladuje rjava barva perja, ki je izrazito prečno progasto, zato od daleč lahko spominja na samico postovke (Falco tinnunculus).

 

Gnezdenje in zarod: kukavica je ena od najbolj znanih priskledniških ptic, ki nese svoja jajca v tuja gnezda in fizično ne skrbi za svoj zarod (oblika t.i. kleptoparazitizma). Samica lahko odloži po eno jajce tudi v do 50 različnih gnezd v eni sezoni. Jajca so navadno svetla s temnimi lisami, največkrat so po barvi podobna jajcem rejniških staršev. Ko samica izleže jajce, navadno odstrani eno od gostiteljevih jajc, sicer pa ostala jajca fizično odstrani mladič, ko se izvali in jih nagonsko potisne iz gnezda. Strokovnjaki domnevajo, da krušni starši sicer opazijo razliko v številu jajc in v velikosti "mladiča, ki ga krmijo", vendar domnevajo, da jih mladič kukavice "prelisiči" s pomočjo večzvočnega ščebetanja ter velikega, rdečega žrela, ki pri skrbnikih še bolj spodbudi nagon hranjenja. Mladiči ostanejo v gnezdu nekje do 3 tedne, vendar ga krušni starši lahko krmijo še naslednje 3 tedne.

 

Oglašanje: samec značilno "ku-ku", samice se oglašajo smejoče, hihitajoče.

 

Podobne vrste: skobec (Accipiter nisus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti