Vijoličasta bledivka (Laccaria amethystina)


Družina: gomoljkovke (Hydnangiaceae)

Red: listarji (Agaricales)

Razred: glive listarice (Agaricomycetes)

Velikost: 4-10 cm (višina), 1-5 cm (širina klobuka)

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: senčni, predvsem bukovi gozdovi, parki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: zaradi vijoličaste obarvanost je dokaj prepoznavna gliva. Klobuk je sprva dežnikasto zaobljen (meduzast), nato razprt, na sredini udrt, gladek, vijoličast, s starostjo zbledi in posivi. Spodnja stran klobuka je porasla z vijoličastimi lističi, ki so med seboj dokaj razmaknjeni, togi in tvorijo trosovnico. Bet je vitek, pecljat, pogosto ukrivljen, vijoličast, večinoma luskast. Meso je vijoličasto, nekoliko žilavo in prijetnega vonja.

 

Posebnosti: zaradi obarvanosti zelo prepoznavna, a jo lahko zamenjamo za vijoličasto koprenko (Cortinarius violaceus), ki pa ima hrapav in izbočen klobuk. Vijoličasta bledivka je pogosta gozdna vrsta, ki uspeva na gozdnih tleh ali na trohnečih vejah in listju, pogosto v manjših skupinicah. Vrsta je dokaj okusna, a moramo pri pripravi biti previdni, saj je precej žilava in težje prebavljiva, zato jo uporabljajmo le kot dodatek k drugim jedem.

 

Podobne vrste: vijoličasta koprenka (Cortinarius violaceus) - dvobarvna bledivka (Laccaria bicolor) - prstenolistna razcepljenka (lnocybe geophylla var. violacea) - redkvičasta čeladica (Mycena pura).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti