Družina: hrbtoplovke (Notonectidae)

Red: stenice (Heteroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 15-20 mm

Razširjenost: precej pogosto

Življenjski prostor: manjše stoječe vode, mrtvice, mlake, ribniki, vodni jarki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je hidrodinamične oblike, vitko, proti koncu zadka zoženo. Glava je ozka in široka, svetla, z velikimi, rdečerjavimi očmi. Imajo zelo dobro razvit kljunec (rostrum), ki je dobro viden pri plavajočih osebkih in je tesno položen pod glavo in oprsje. Oprsje (pronotum) je široko, bledikavo, v spodnji polovici temno, v zgornji svetlo, proti glavi rahlo zoženo. Ščitek (scutellum) je precej velik, črn, bleščeč. Krila so v celoti svetlo- do okrastorjava, na spodnjem delu na stičišču pogosto s temno piko. Noge so vitke, svetlorjave, porasle z dlačicami in plavalnimi ščetinami, zadnje noge so mnogo daljše in v mirovanju pogosto naprej obrnjene.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki so zelo dobri plavalci in tudi letalci, prepoznamo jih po tem, da plavajo s hrbtom obrnjenim navzdol tik pod vodno gladino. So plenilci vodnih nevretenčarjev in manjših vretenčarjev, kot so paglavci in mladice rib, ki jih uplenijo pod vodo ali na vodni gladini (njihov vid omogoča gledanje tako pod vodo, kot v zraku). Njihov pik s kljuncem je zelo boleč! Odrasli prezimijo in so aktivni že v zgodnji pomladi. Ličinke imajo pet stadijev, odrastejo nekje v juliju in avgustu.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): lisasta hrbtoplovka (Notonecta maculata) - srebrna hrbtoplovka (Notonecta viridis- temna hrbtoplovka* (Notonecta obliqua).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti