Družina: paličaste stenice (Berytidae)

Red: stenice (Heteroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-11 mm

Razširjenost: raztreseno do pogosto

Življenjski prostor: senčni gozdovi, gozdni robovi, grmovnata mesta

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: zelo vitke, rdečerjave, dolgonoge stenice, ki na prvi pogled spominjajo na pajke (Aranidae). Glava je drobna, nekoliko koničasta, z drobnimi, rdečimi očmi in zelo dolgimi (tako dolge kot telo), tankimi tipalnicami, ki imajo dolge, drobno pikaste členke, končni členek je temen. Oprsje je vitko, v spodnjem delu razširjeno, ob straneh grbasto trnato. Ščitek (scutellum) je ozkotrikoten, temnorjav. Pokrovke so ozke, ukrivljene, prekrivajo le robni del zadka. Ta je v osrednjem delu zožen, v spodnjem delu razširjen, rjav. Noge so zelo dolge, tanke, svetle s črnimi pikami, ob kolencih na stegencih rjavo pasaste.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki so prepoznavni po vitkem telesu in dolgih nogah ter tipalnicah, kar jim daje navidezno podobnost s paličnjaki (Phasmidae). Večinoma časa preživijo v podrasti, predvsem na velikem nadliščku (Circaea lutetiana), kjer sesajo sokove te rastline. Odrasli prezimijo in so aktivni še v zgodnji spomladi. Ličinke so zelenkaste, z rumenkastimi in črnopikastimi nogami, pokrovke pri njih so zelo kratke.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): paličasta stenica (Metacanthus meridionalis) - paličasta stenica (Gampsocoris culicinus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti