Antracitni molj (Euplocamus anthracinalis)


Družina: pravi molji (Tineidae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 25-35 mm (razpon kril)

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: senčni gozdovi, grmovna mesta, obronki gozdov, gozdne čistine

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: precej veliki in prepoznavni zaradi črnih, belopikčastih kril. V mirovanju so krila strehasto zložena vzdolž telesa, zadnji del sprednjih kril je nekoliko razširjen in privzdignjen, po robu resasto dlakav. Sprednja krila so žametno črna, z belimi pikami in lisami ob zgornjem in spodnjem robu ter z belimi kvadratastimi lisami na zunanjem robu. Bazalna lisa je večinoma rumenkasta, tudi glava je porasla z rumenkastimi dlakami. Tipalnice so pri samcih po obeh straneh glavničaste, pri samicah so nitaste, drobno črno-belo lisaste, na sprednjem delu glave je šop črnih, resastih dlak. Zadnja krila so temno rjavosiva, pri samcih obrobljena s temnimi resicami, pri samicah s svetlimi. Noge so črne z belimi lisami, predvsem zadnje noge imajo trnate izrastke.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni čez dan, večinoma se skrivajo po senčnih mestih, pod listi dreves in v nizki vegetaciji. Letajo nekje od maja do avgusta. Gosenice so rumenkasto zelenkaste, po glavi in sprednjem delu oprsja so rjavkaste. Pojavijo se nekje v avgustu, nato prezimijo in se zabubijo spomladi naslednje leto. Hranijo se s hifami drevesnih gliv na trhlih drevesih.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): nekatere vrste nepravih sovk (Erebidae) - žalobna travniška sovka* (Anania funebris).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti