Povodni kos (Cinclus cinclus)


Družina: povodni kosi (Cinclidae)

Red: pevci (Passeriformes)

Razred: ptiči (Aves)

Velikost: 17-20 cm

Razširjenost: v Pomurju zelo redko, a se morda širi

Življenjski prostor: hitro tekoči gorski vodotoki, tudi vaške in mestne vode, v zimskem času tudi ob počasi tekočih rekah in nezamrznjenih stoječih vodah

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: potencialno ogrožena vrsta



Prepoznavanje

Splošno: je edini med ptiči pevci, ki zna plavati in se potapljati. V Sloveniji je pogosta celoletna vrsta, predvsem ob čistih in hitrih gorskih potokih, v zimskem času pa se lahko umakne tudi v nižje predele, kjer ga lahko opazujemo ob počasi tekočih vodah, ribnikih in jezerih. Opazimo ga lahko, ko stoji na kamnu, tik ob vodi, pogosto potresa z repom in počepa. Prehranjuje se z ličinkami mladoletnic, vrbnic in enodnevnic, vrtinčarji, postranicami in majhnimi polži. Pod vodo obrača kamne in išče hrano, z kremplji pa se oprijema kamnov, da ga vodni tok ne odnese.


Odrasli osebki: oba spola sta praktično enako obarvana. Hrbtna stran je temno sivo rjava, trebuh je rjav, grlo in sprednji del prsi pa sta izrazito belo obarvana. Kratke peruti, čokato telo in močne noge jim omogočajo potapljanje in plavanje pod vodo.


Gnezdenje in zarod: gnezdo iz mahu in suhega listja si uredi v skalne police, med korenine, v luknje bregov, pod mostove ali za slapove, pogosto v neposredni bližini vode. Prvoletne samice imajo po en zarod, starejše pa tudi po dva, večinoma v obdobju med aprilom in julijem. Samica v povprečju znese 4-6 belih jajc, ki jih vali 16 dni. Za mladiče skrbita oba starša, ti zapustijo gnezdo nekje po 22 dneh, starši pa jih hranijo lahko tudi še do 18 dni. Mladi povodni kosi imajo značilen grahast vzorec in so na hrbtni strani sivo obarvani, na trebušni strani pa umazano beli.


Oglašanje: oglaša se podobno kot stržek (Troglodytes troglodytes), petje vključuje dolge kitice, ki zvenijo raskavo in žvrgoleče, klici so pogosto ostri ˝cric˝ ali ˝srit˝.


Podobne vrste: pri nas jih praktično ni.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti