Debelonoga hroščevka* (Tiphia femorata)


Družina: cvetne ose (Tiphiidae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5-14 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: cvetoči travniki, sončna in suha mesta, robovi gozdov in grmovna mesta

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: črno obarvani z rdečerjavimi, krepkimi stegenci in golenmi, po stasu nekoliko spominjajo na roječe se mravlje (Formicidae). Glava je široka, okroglasta, fino drobno jamičasta, črna, oči so velike, črne, ovalne. Tipalnice so drobno členaste, bazalni členek je večji od ostalih, ti so rahlo trikotni, zato so tipalnice navidezno nažagane. Oprsje je podolgovato ovalno, bleščeče črno, ob straneh dolgodlakavo. Krila so ozka, proti vrhu razširjena, prosojno rjavkasta, dobro ožiljena, s krepko, temno pterostigmo. Zadek je v sprednjem delu zožen, valjasto ovalen in rahlo trebušasto odebeljen, črn, ščetinasto dlakav. Noge so krepke, črne, le stegenca in goleni srednjih in zadnjih nog so izrazito rdečerjava.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od junija do avgusta, večinoma se zadržujejo na cvetovih različnih rastlin, najpogosteje na socvetjih kobulnic (Apiaceae). Hranijo se z nektarjem in pelodom, redko tudi z manjšimi žuželkami. Samice aktivno iščejo ličinke skarabejev (Scarabeidae) v tleh, ki jih lahko celo zavohajo. Ko odkrijejo svoj plen, se dokopljejo do njega, ga omrtvičijo s pikom in nanj izležejo jajčece. Ličinka se nato hrani z ličinko gostiteljico. Pogost plen so ličinke junijskega hrošča (Amphimallon solstitialis). Vrste iz te družine imenujejo tudi "ubijalke hroščev".

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): dlakava hroščevka* (Ludita villosa) - drobna hroščevka* (Tiphia minuta) - rdečeroga hroščevka* (Tiphia ruficornis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti