Jetrasta cevača (Fistulina hepatica)


Družina: cevačarke (Fistulinaceae)

Red: listarji (Agaricales)

Razred: glive listarice (Agaricomycetes)

Velikost: 5-20 cm (širina klobuka)

Razširjenost: dokaj redko

Življenjski prostor: listnati gozdovi, predvsem bukovi, hrastovi in kostanjevi sestoji

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: redka vrsta



Prepoznavanje

Opis: zelo prepoznavna gliva, tako po barvi kot obliki klobuka. Pri mladih trosnjakih je klobuk polkrožen ali školjkast, po zgornji strani je sploščen, po spodnjem delu močno odebeljen, živo rdeč do mesnato rdeč, pri starejših glivah se poveča in se pogosto razraste v nepravilne oblike (pogosto spominja na goveji jezik). Povrhnjica je žametasta, hrapava. Spodnja stran klobuka (trosovnica) je luknjičasta, sestavljena iz drobnih, nepovezanih cevk, ki so sprva rahlo rožnate, kasneje pa rumenkaste ali rjavkaste. Bet večinoma ni razvit, trosnjak izrašča obstransko. Meso je temno rdeče, lisasto, debelo in vlaknato, sočno, na poškodovanih mestih izloča krvavo rdeč sok, je kislega vonja in nekoliko trpkega okusa.

 

Posebnosti: gliva ima veliko domačih imen, ki so povezane z jetri, saj po barvi, obliki in pri rezanju spominja na surova jetra. V preteklosti so jo uporabljali kot nadomestek za meso. Užitna in primerna za kuhanje je kot mlada gliva, a je zaradi redkosti ne nabirajmo! Trosnjaki se razvijejo na poškodovanih delih debel, predvsem na gradnu (Quercus petraea) in pravem kostanju (Castanea sativa), pojavljajo se od julija do oktobra. Je tudi ena od redkih gliv, ki vsebuje vitamin C.

 

Podobne vrste: cinobrasti drobnoluknjičar (Pycnoporus cinnabarinus) - hrastov glivopor (Fomitiporia robusta) - sršati luknjač (Inonotus hispidus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti