Črneča velezraščenka (Meripilus giganteus)


Družina: velezraščenke (Meripilaceae)

Red: luknjičarji (Polyporales)

Razred: glive listarice (Agaricomycetes)

Velikost: 10-80 cm

Razširjenost: redko do lokalno

Življenjski prostor: svetli gozdovi, logi, mejice, parki s starimi drevesi, samotna drevesa

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: trosnjak je pahljačasto grmičasto razrasel, z veliko stranskimi klobuki, ki izraščajo v več nadstropjih. Posamičen klobuk je diskast, pahljačast ali nepravilne prstaste oblike, plosk, do 1-2 cm debel, proti betu zožen, pri dnu zrasel z drugimi klobuki. Površina je gladka, drobno luskasta, okrasto- do kostanjevo rjava, s temnejšimi koncentričnimi pasovi, na poškodovanih mestih počrni, pogosto s kontrastnim, svetlim robom. Spodnja stran (trosovnica) je sestavljena iz drobnih luknjic, je belkasta do bledo okrasta, s kratkimi, ozkimi cevkami, na otip gladka, ob stiskanju in sušenju močno počrni. Bet je zelo kratek ali pa manjka.

 

Posebnosti: gliva se pogosto razraste pri dnu debla starejših in poškodovanih listavcev (npr. brez in hrastov) ter večjih štorih. Lahko tvori zelo velike kopučaste strukture, v večjem številu lahko povzroča resno škodo. Mlade glive so užitne, če jih dobro prekuhamo, stare so trdikave in žilave, brez kulinarične vrednosti.

 

Podobne vrste: velika zraščenka (Grifola frondosa) - gorska bondarčevka (Bondarzewia mesenterica) - dvoletni polluknjičar (Abortiporus biennis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti