Hrastova opnovka (Peniophora quercina)


Družina: opnovke (Peniophoraceae)

Red: golobičarji (Russulales)

Razred: glive listarice (Agaricomycetes)

Velikost: 5-20 cm

Razširjenost: precej pogosto

Življenjski prostor: na vejah in deblih dreves v logih, gozdovih, mejicah, parkih, tudi v nasadih in sadovnjakih

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: trosnjak je amorfne oblike in se plosko razteza po podlagi (večinoma po skorji). Podoben je tanki, do 5 mm debeli opni, ki je s hrbtno stranjo prirasel na podlago. Površina trosnjaka je obarvana glede na mokro ali suho stanje, vlažna je večinoma rjavkasto vijoličasta do rožnata, z nekoliko voskasto oz. želatinasto strukturo, bolj ali manj gladka do rahlo nagubana, ima lahko tudi modrikast odtenek, v suhem stanju je v glavnem siva do rožnato rjavkaste barve, skorjasta, pogosto razpoka in se raztrga, rob se uviha in razkrije temno rjavo do črno spodnjo stran. Trosovnica se nahaja na celotni zgornji površini trosnjaka.

 

Posebnosti: gliva velja za zelonevaren patogeni organizem, ki predstavlja raka, predvsem za hrastova drevesa ter povzroča belo trohnobo. Pogosto se razraste na vejah med skupinami ličajev, na trohnečih delih debel in poškodovanih delih drevesa, predvsem na različnih hrastih (Quercus spp.). Gliva ni užitna. Trosnjaki se lahko razvijejo skozi vse leto.

 

Podobne vrste: siva opnovka (Peniophora cinerea) - mesnordeča opnovka (Peniophora incarnata) - trepetlikova opnovka (Peniophora polygonia). 




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti