Sploščeni dvorednik (Diphasiastrum complanatum / Diphasium complanatum)

  • Domov
  • Sploščeni dvorednik

Družina: lisičjakovke (Lycopodiaceae)

Red: lisičjakovci (Lycopodiales)

Razred: lisičjaki (Lycopodiopsida)

Velikost: 5-35 cm

Razširjenost: redko

Življenjski prostor: zakisani, bolj suhi gozdovi, resave

Ogroženost vrste: potencialno ogrožena vrsta

Varstveni status vrste: zavarovana vrsta



Prepoznavanje

Opis: grmičasto razrasla trajnica s plazečim, poleglim steblom ter pahljačasto razraslimi, pokončnimi stranskimi poganjki. Ti so v prerezu sploščeni, porasli z majhnimi, šilastimi ali luskastimi lističi, ki so dvoredno razporejeni po poganjkih. Lističi na vegetativnih poganjkih so dveh oblik: stranski lističi štrlijo vstran od poganjka in so večji od hrbtno-trebušnih lističev, ki so prilegli ob poganjek. Trosonosni klaski (strobilusi) so na dolgih "pecljih", navadno po 2 skupaj, valjasti, sprva zeleni, nato slamnato rumeni. Sporofili (lisitiči, ki podpirajo sporangije) so široko jajčasti, ostanto podaljšani, drobno nazobčani.

 

Posebnosti: za dvorednike je značilna dvoredna razvrščenost lističev, planarna orientiranost poganjkov ter podobnost z majhnimi"cipresami" ali tujami zaradi lističev. V preteklosti so jih morda nabirali kot zdravilne ali čarobne rastline, danes imajo predvsem naravovarstven pomen. Občasno jih sadijo v okrasnih vrtovih. Vse vrste so pri nas zavarovane!

 

Podobne vrste: troklasi dvorednik (Diphasiastrum tristachyum) - Isslerjev dvorednik (Diphasiastrum issleri) - alpski dvorednik (Diphasiastrum alpinum).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti