Mnogocvetni salomonov pečat (Polygonatum multiflorum)

  • Domov
  • Mnogocvetni salomonov pečat

Družina: beluševke (Asparagaceae) / šmarničevke (Convallariaceae)

Red: beluševci (Asparagales)

Razred: enokaličnice (Liliopsida)

Velikost: 30-80 cm

Razširjenost: pogosto

Življenjski prostor: različni tipi gozdov, parki, po vrtovih

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna trajnica z mesnato, krepko, podzemno koreniko, ki se razrašča v dolžino. Steblo olistano do vrha, okroglo, gladko, proti vrhu navzdol upognjeno. Listi suličasto jajčasti, sedeči, žlebasto vzporedno žilnati, goli po obeh straneh, po spodnji strani modrikasto poprhnjeni. Cvetovi navadno po 2-4 skupaj v zalistjih, kimasti, cevasto podolgasti (perigonovi listi med seboj zrasli), dolgopecljati, rahlo neprijetnega vonja, umazano- do zelenkastobeli, cvetni zobci po zunanji strani zeleni. Plod je črnomodra jagoda.

 

Posebnosti: zelo strupena rastlina! Ime je dobil po značilnih vdolbinicah na koreniki, ki spominjajo na pečat kralja Salomona in ki nastanejo po prelomu stebla po odcvetu, korenika pa nato raste naprej. Tako se tudi rastlina "pomika" po gozdni podrasti. Jagode so lahko "zapeljive" za otroke, vendar so izjemno strupene, kot tudi ostali deli rastline, če jih zaužijemo. Včasih ga gojijo kot okrasno rastlino.

 

Podobne vrste: širokolistni salomonov pečat (Polygonatum latifolium) - dišeči salomonov pečat (Polygonatum odoratum) - šmarnica (Convallaria majalis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti