Kobulasta vodoljuba (Butomus umbellatus)

  • Domov
  • Kobulasta vodoljuba

Družina: vodoljubovke (Butomaceae)

Red: porečnikovci (Alismatales)

Razred: enokaličnice (Liliopsida)

Velikost: 50-150 cm

Razširjenost: redko do raztreseno

Življenjski prostor: ob potokih, obrežja mrtvic, zamočvirjena mesta, cestni jarki

Ogroženost vrste: vrsta je ogrožena

Varstveni status vrste: ranljiva vrsta



Prepoznavanje

Opis: pokončna trajnica s plazečo, podzemno koreniko. Steblo olistano v spodnjem delu, v prerezu okroglo. Listi črtalasti, v spodnjem delu 3-robi, v zgornjem delu sploščeni, goli, gladki, vzporedno žilnati, večinoma pokončni, krajši od cvetočega stebla. Cvetovi združeni v ovršno, kobulasto socvetje, dolgopecljati, večinoma socvetje iz 20-30 cvetov, perigon sestavljen iz treh manjših zunanjih (rdečih) in treh večjih notranjih (rožnatih do belih) cvetnih listov, 2-2.5 cm široki. Prašnikov 6-9, z dolgo prašnično nitjo, pogosto usločeni navzgor. Plodnic je 6, dozorijo v plodiče, ki so pri dnu med seboj zrasli.

 

Posebnosti: v Evropi večinoma velja za zelo ogroženo in ponekod zavarovano vrsto, medtem ko je bila v Severno Ameriko zanešena kot okrasna vrsta, ki se je invazivno razširila v avtohtone habitate. Butomus izhaja iz grške skovanke bous (lat. bovis) = bik oz. krava in tome/temnein = ureznina/rezati, kar se nanaša na mečasto podobo listov.

 

Podobne vrste: zlatičnata žabarka (Baldellia ranunculoides) - navadna streluša (Sagittaria sagittifolia) - po listih tudi kolmež (Acorus calamus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti