Trpotčasti porečnik (Alisma plantago-aquatica)

  • Domov
  • Trpotčasti porečnik

Družina: porečnikovke (Alismataceae)

Red: porečnikovci (Alismatales)

Razred: enokaličnice (Liliopsida)

Velikost: 30-100 cm

Razširjenost: pogosto

Življenjski prostor: močvirja, obrežja stoječih voda, vodni jarki, poplavljeni robovi mrtvic

Ogroženost vrste: potencialno ogrožena vrsta

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: trajnica s pritličnimi, šopasto razraslimi listi in trirobim steblom. Listi so dolgopecljati, v obrisu jajčasti, pri dnu pogosto srčasti ali zaokroženi, 15-30 cm dolgi, vidno vzporedno žilnati, na vrhu koničasti, listni peclji robati. Na vrhu stebla se nahaja gostocvetno, latasto razraslo socvetje. Cvetovi drobni, pecljati, zunanji perigonovi listi drobni, mnogo manjši od notranjih listov, ki so 5-8 mm veliki. Vratovi pestičev ravni. Plodiči (ti so razporejeni v krogu) so oreškom podobni, na hrbtni strani s po dvema rebroma.

 

Posebnosti: v nekaterih predelih sveta rastlino uporabljajo v tradicionalni medicini, sicer nima neke splošne uporabnosti. Vsebuje tudi določene kemične snovi, ki naj bi imele protialergijske učinke in pozitivno učinkovale na delovanje ledvic. Zaradi podobnosti listov s trpotci izhaja tudi njeno znanstveno ime (plantago = trpotec).

 

Podobne vrste: suličastolistni porečnik (Alisma lanceolatum) - travnolistni porečnik (Alisma gramineum) - navadna streluša (Sagittaria sagittifolia).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti