Vodna perunika (Iris pseudacorus)

  • Domov
  • Vodna perunika

Družina: perunikovke (Iridaceae)

Red: beluševci (Asparagales)

Razred: enokaličnice (Liliopsida)

Velikost: 50-100 cm

Razširjenost: pogosto

Življenjski prostor: vodni jarki, ob potokih, obrežja stoječih voda, močvirja, vlažni travniki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: zavarovana vrsta



Prepoznavanje

Opis: trajnica s krepko, plazečo koreniko. Steblo olistano skoraj do vrha, v prerezu sploščeno. Pritlični listi mečasti, premenjalno nameščeni v eni ravnini, na bazi zganjeni, nato plosko razširjeni, pokončni, stebelni listi črtalasti do šilasti, ožji od pritličnih. Cvetovi združeni v malocvetna ovršna socvetja, dolgopecljati, s podpornim listom. Perigonovi listi dveh tipov: zunanji listi so večji, navzdol uvihani, široko jajčasti, rumeni, v sredini temno žilnati, notranji perigonovi listi ozko črtalasti. Brazda na vrhu razcepljena na 3 krake, ki prekrivajo prašnike in na vrhu resasto nazobčani. Plod je podolgasta, 3-predalasta glavica.

 

Posebnosti: značilnica zamočvirjenih in mokrotnih rastišč. Zelo atraktivna vrsta, ki jo pogosto sadijo ob tolmunih in ribnikih in se je v nekaterih delih sveta invazivno razširila v naravne habitate. Listi spominjajo na liste kolmeža (Acorus calamus), a so brez značilnega vonja. Rastlina je strupena, uporablja se tudi v farmaciji! Sodi med ene za nektar najbolj produktivnih rastlin.

 

Podobne vrste: po listih kolmež (Acorus calamus) - travnolistna perunika (Iris graminea) - smrdljiva perunika (Iris foetidissima) - rumena maslenica (Hemerocallis lilioasphodelus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti