Repuščevolistna zvončica (Campanula rapunculoides)

  • Domov
  • Repuščevolistna zvončica

Družina: zvončičevke (Campanulaceae)

Red: košarnice (Asterales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 30-80 cm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: gozdovi, gozdni robovi, obcestni jarki (predvsem v gozdovih), mejice

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna trajnica s krepko korenino in kratkimi stranskimi pritlikami oz. poganjki. Steblo robato, raztreseno ščetinasto dlakavo, olistano do vrha. Spodnji listi v obrisu srčasti, dolgopecljati, ščetinastodlakavi, po robu plitvo topo do ostro nazobčani, zgornji stebelni listi sedeči, suličasti ali jajčasti, z zaokroženim dnom, po robu prav tako nazobčani in dlakavi. Cvetovi razpotegnjeni v ovršno grozdasto scovetje, navadno eonostransko razvrščeni, pecljati, kimasti ali vodoravno štrleči, vsak cvet s podpornim listom, ki je tako dolg kot cvet ali pa je krajši od njega. Venčne krpe po robovih in v notranjosti lasasto dlakave, krajše od venčne cevi. Čašni listi med seboj zrasli, njihovi roglji po cvetenju štrleči ali nazaj ukrivljeni. Plodnica je podrasla, ob zrelosti se odpira z obstranskimi luknjicami iz katerih se usujejo številna semena.

 

Posebnosti: včasih jo gojijo kot okrasno vrsto. V ZDA se je močno razširila in velja za invazivno vrsto. Navadno se širi vegetativno s pomočjo stranskih poganjkov, pa tudi s semeni, ki jih je lahko na posamično rastlino tudi več kot 10.000.

 

Podobne vrste: širokolistna zvončica (Campanula latifolia) - koprivasta zvončica (Campanula trachelium) - bolonjska zvončica (Campanula bononiensis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti