Črnolisa poskočna pokalica* (Ampedus sanguinolentus)

  • Domov
  • Črnolisa poskočna pokalica*

Družina: pokalice (Elateridae: Ampedinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-12 mm

Razširjenost: raztreseno do pogosto

Življenjski prostor: vlažnejši gozdovi, mejice, gozdni obronki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je ozko podolgasto, vitko. Glava in oprsje bleščeče črni, tudi tipalnice so črne, členasto "napiljene". Oprsje je ščitasto, pri glavi zoženo, pri dnu dvakrat polkrožno zaobljeno z ostrima robnima konicama. Ščitek (scutellum) je črn, ugreznjen in okroglast. Pokrovke so živo- do rjavordeče, večinoma z veliko črno liso v sredini, ki se proti vrhu deltasto zoži (včasih so pokrovke skoraj v celoti rdeče), s serijami vzdolžnih, drobnih luknjic. Noge so v celoti črne ali črnorjave, sorazmerno kratke.

 

Obnašanje in razvoj: odrasle osebke lahko opazujemo, ko se sončijo na večjih listih, predvsem od kopriv (Urtica dioica). Kot vse pokalice, imajo tudi pri tej vrsti odrasli osebki poseben mehanizem, ki jim omogoča, da "skočijo" v zrak, če se znajdejo na hrbtu (zaradi zgradbe oprsja, ki se lahko "zaskoči", ko ga dvignejo). Ličinke so pogosto hudi škodljivci na rastlinah. So črvaste (strune), z zelo drobnimi nožicami, rumenorjave. Na glavi imajo velike, močne čeljusti. Prehranjujejo se s koreninicami in lesovino, občasno lahko povzročijo veliko škodo na listnatih drevesih.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): krvavordeča poskočna pokalica* (Ampedus sanguineus) - rdečekrila poskočna pokalica* (Ampedus rufipennis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti