Harlekinska polonica, harlekinka (Harmonia axyridis)

  • Domov
  • Harlekinska polonica, harlekinka

Družina: polonice (Coccinellidae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6-8 mm

Razširjenost: pogosto

Življenjski prostor: gozdovi, travniki, ob hišah, vrtovi, sadovnjaki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: zelo varibilna obarvanost. Telo čokato, okroglasto, poloblo. Glava drobna, črna, z belo liso v sredini, navadno "skrita" pod oprsjem, ki je črno, z velikima, "ušescem" podobnima, belima obstranskima lisama, ki se med seboj pogosto zlijeta (od večine avtohtonih polonic se loči po tej značilnosti). Pokrovke poloble, večinoma rdeče, rumene, oranžne ali črne, z večjimi in manjšimi črnimi pikami (pri rdečih, rumenih ali oranžnih osebkih) ali rdečimi lisami (pri črnih osebkih), število pik variira od 18 do 0. Noge so kratke, oranžne.

 

Obnašanje in razvoj: uvrščena je med 100 najbolj invazivnih vrst, izvira pa iz osrednje in vzhodne Azije. Iz rastlinjakov, kjer so jo gojili kot zatiralko listnih uši in kaparjev, je pobegnila v naravo, kjer se je v zelo kratkem času razširila po mnogih delih sveta. Odrasle živali plenijo tudi druge polonice in manjše žuželke, zato so ponekod drastično zmanjšale populacije mnogih avtohtonih vrst. Za človeka je nadležna predvsem v jesensko-zimskem času, ko se po nekaterih stavbah zberejo velike populacije prezimujočih osebkov, ki se zavlečejo v niše in luknje. V takih prezimovališči najdemo pogosto vse barvne različice te vrste. Vrsta je tudi strupena, saj ob nevarnosti izloči jedko, smrdljivo, rumenkasto tekočino. Ličinka ima kratko črvasto telo, ki je sivočrno obarvano, z rumenima ali oranžnima obrobnima pasovoma na začetnem delu zadka. Zadek je porasel s pari vejicatih izrastkov, na 5. in 6. členu zadka sta po dva rumena ali oranžna izrastka. Je izredno plenilska, nenasitna in se hrani z različnimi listnimi ušmi (Aphidae), pleni pa tudi kaparje, jajčeca metuljev in druge žuželčje ličinke, tudi ličinke drugih polonic.

 

Podobne vrste: štiripikčasta polonica (Harmonia quadripunctata) - okasta polonica (Anatis ocellata) - dvajsetpikčasta polonica (Sospita vigintiguttata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti