Temni modrač (Orthetrum albistylum)

  • Domov
  • Temni modrač

Družina: ploščci (Libellulidae)

Red: kačji pastirji (Odonata)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 50-65 mm

Razširjenost: pogosto

Življenjski prostor: ob stoječih in počasi tekočih vodah, pogosto zaide vstran od vod

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: potencialno ogrožena vrsta



Prepoznavanje

Samec: glava in oprsje sta v veliki meri sivkasta, oči so zelenomodre. Krila so precej velika, prosojna, s črno pterostigmo (obarvano žilno okence na krilih), ki je pomaknjena nekoliko proti konici kril. Zadek je dokaj vitek, sinjemodro poprhnjen s črnimi končnimi segmenti, vzdolž bokov s svetlejšimi lisami (predvsem pri mladostnih samcih). Priveska na zadku povečini bela, redko tudi črna. Mladi samci so zelo podobni samicam.

 

Samica: telo je rumenkasto ali sivorjave barve s temnimi vzorci po zadku. Oči sivo modrikaste. Vzdolž zadka potekajo značilne bočne, polkrožne linije, ki se na konici zadka med seboj zlijejo. Zadek se konča s parom kratkih, belih, listastih izrastkov.

 

Obnašanje in razvoj: od vseh modračev (Orthetrum) je najpogostejši in ga prepoznamo po belo obarvanih priveskih na zadku (ime!). Pogosto se zadržuje vstran od vodnih habitatov, kjer ga lahko opazujemo posedati na vejah ali na tleh. Je dokaj teritorialna žival, ki lovi predvsem leteče žuželke. Ličinka je dokaj čokata in sorazmerno kratka, rjava s temnejšimi segmenti na zadku, na glavi z izrazito lovilno krinko (podaljšana in zložljiva spodnja čeljustnica). Na koncu zadka ima več kratkih, škržnih izrastkov. Ličinke lahko zelo hitro zaplavajo s pomočjo iztisnjene vode iz zadka.

 

Podobne vrste: prodni modrač (Orthetrum cancellatum) - črni ploščec (Libellula fulva) - mrtvični spreletavec (Leucorrhinia caudalis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti