Navadni frfotavček (Leptidea sinapis - incl. L. reali*)

  • Domov
  • Navadni frfotavček

Družina: belini (Pieridae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 32-43 mm (razpon kril)

Razširjenost: pogosto do lokalno

Življenjski prostor: suhi travniki, gozdni obronki, mejice, jase

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: vitki belini z ozkimi, podolgovatimi sprednjimi krili, ki jih prepoznamo tudi po lahkotnem, "frfotajočem" letu. Krila so z zgornje strani bela, na konicah zaokrožena. Na konici prednjih kril se nahaja temna lisa, ki lahko manjka in je pogosto difuzna. Zadnja krila so enotno bela. Po spodnji strani so krila rumenkastobela z dimastim poprhom in razpršenimi, širokimi pasovi, ki pa lahko tudi manjkajo. Tipalnice so na vrhu betičaste, z belkasto in oranžno piko pri samčku in sivorjavo piko pri samici, ki je tudi večja od samca.

*Navadni in Realov frfotavček (Leptidea reali) sta si zelo podobni vrsti, ki ju nekateri taksonomi ne obravnavajo ločeno in se med seboj zanesljivo ločita le po strukturi spolnega aparata. Po novejših genetskih raziskavah so znanstveniki ugotovili, da se slovenske populacije Realovega frfotavčka (L. reali) razlikujejo od tipskih in pripadajo dejansko vrsti Leptidea juvernica.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki se pojavljajo v dveh ali celo treh generacijah, prva se pojavi že v marcu, zadnja leta vse do septembra. Gosenica je zeleno obarvana z zelo svetlo bočno linijo, prehranjuje se v glavnem z grahorji (Lathyrus spp.) in nokotami (Lotus spp.).

 

Podobne vrste: Realov frfotavček (Leptidea reali) - veliki frfotavček (Leptidea morsei) - frfotavček (Leptidea juvernica).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti