Navadni gabez (Symphytum officinale)

  • Domov
  • Navadni gabez

Družina: srhkolistovke (Boraginaceae)

Red: srhkolistovci (Boraginales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 30-120 cm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: dognojevani travniki, obcestni jarki, gozdovi, ruderalne površine

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: gosto srhkodlakava, redkeje skoraj gola (podvrsta uliginosum) trajnica, vsaj v zgornjem delu razrasla, z močno, neodebeljeno koreniko. Steblo krilato (podvrsta officinalis), sicer okroglo, večinoma gosto poraslo z enostavnimi ščetinami. Pritlični listi dolgopecljati, jajčasti, zeleni. Stebelni listi podolgasti ali suličasti, sedeči, večinoma se z listnim robom na dolgo iztezajo po steblu (podvrsta officinale) ali se iztezajo zelo kratko ali sploh ne (podvrsti bohemicum in uliginosum). Cvetovi cevasti, združeni v ovršna ali obstranska socvetja (vijaček), sprva škrlatnordeči, kasneje modrovijolični ali tudi rumenkastobeli (podvrsta bohemicum). Venčni listi med seboj zrasli v cev, s kratkimi zobci pri vrhu, 5-števni, v notranjosti s krogom petih goltnih lusk. Plodnica je nadrasla, ob zrelosti razpade na 4 plodiče.

 

Posebnosti: zelo priljubljena rastlina v ljudski medicini (uporablja se predvsem korenika) za pripravo čajev in napitkov, uporablja se tudi za prehrano, predvsem za solate (listi, cvetovi). Rastlina vsebuje določene alkaloide, ki lahko v večjih količinah privedejo do resnih obolenj na jetrih in želodcu in celo raka! Pogosto se uporablja tudi kot okrasna rastlina, včasih kot krmna rastlina za živino in prašiče.

 

Podobne vrste: raskavi gabez (Symphytum asperum) - gomoljasti gabez (Symphytum tuberosum) - čebulasti gabez (Symphytum bulbosum) - rdeči koren (Onosma spp.).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti