Veliki pisanček (Melitaea phoebe)

  • Domov
  • Veliki pisanček

Družina: pisančki (Nymphalidae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 38-48 mm (razpon kril)

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: polsuhi travniki, ruderalna mesta, makadamske poti

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: krila so na zgornji strani izrazito oranžno-rumeno lisasta s temnimi vzdolžnimi linijami, brez pik v okencih. Velikokrat je značilna krožna lisa v bazalnem delu zadnjih kril. Obrobni pas celic je nekoliko bolj oranžno obarvan od notranjih, najbolj opazna je trikotna marginalna lisa na 3 polju, ki je večja od ostalih. Izmed pisančkov (Melitaea) je ta vrsta največja. Spodnja stran zadnjih kril je belkasta s polmesečastimi črnimi linijami ter dvema oranžnima pasovoma, pri čemer je zunanji (obrobni) pas bolj v obliki velikih oranžnih pik. Na bazi zadnjih kril (po spodnji strani) je več črnih pik. Samice so večje od samcev, bolj kontrastno obarvane.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta leta v dveh generacijah od aprila do junija in od julija do septembra. Samci so teritorialni, navadno posedajo na golih tleh od koder oprezajo za samicami. Gosenice so črne z belkastimi pikami in dokaj velikimi, oranžno obarvanimi, bradavičastimi izrastki ter šopi ščetin. Prehranjujejo se z različnimi rastlinami, v glavnem z glavinci (Centaurea spp.). Buba je precej temna, porasla z drobnimi bradavičkami, navzdol viseča.

 

Podobne vrste: pikasti pisanček (Melitaea cinxia) - navadni pisanček (Melitaea athalia) - jetičnikov pisanček (Melitaea aurelia).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti