Rumenooki kupido (kratkorepec) (Cupido argiades / Everes argiades)

  • Domov
  • Rumenooki kupido (kratkorepec)

Družina: modrini (Lycaenidae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 21-25 mm (razpon kril)

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: razni travniki, gozdne jase, robovi mejic, razgaljene površine, zeliščni vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samec: zgornja stran kril je žametno svetlo modra z ozkim, črnim robom, ki na zadnjih krilih preide v serijo črnih pik. Po zunanjem robu so krila porasla s snežnobelimi dlačicami. Po spodnji strani so krila sivkasta z modrikastim poprhom in raztresenimi črnimi, belo obrobljenimi očesci. Ob robu zgornjih kril poteka dvoredna linija zabrisanih, črnih lis, ki se nadaljuje na spodnja krila. Na dnu zadnjih kril je kratek repek, nad katerim sta ena do dve, črno obrobljeni, oranžni lisi.

 

Samica: zgornja stran kril je žametno črnorjava, prelivajoče se modrikasta. Na spodnjem robu zadnjih kril sta črno obrobljeni, oranžni očesci. Spodnja stran kril je podobna kot pri samcu.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki letajo v dveh generacijah od aprila do junija in nato še od julija do avgusta. V toplejših obdobjih se lahko pojavijo celo štiri generacije. Gosenice, ki so svetlozelene in porasle z mehkimi ščetinami, se prehranjujejo z različnimi metuljnicami (Fabaceae), kot so razne detelje (Trifolium spp.), navadna nokota (Lotus corniculatus) in grašice (Vicia spp.).

 

Podobne vrste: kratkorepi kupido (Cupido alcetas) - bledi kupido (Cupido decoloratus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti