Širokorobi mnogook (Plebejus argus)

  • Domov
  • Širokorobi mnogook

Družina: modrini (Lycaenidae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 21-27 mm (razpon kril)

Razširjenost: pogosto

Življenjski prostor: različni travniki, tudi zaraščeni in opuščeni travniki, zelenice

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samec: zgornja stran kril je sinje modra s širokim, črnim robom, ki se preliva v modri del kril (je edini mnogook s tako širokim temnim robom). V osrednjem delu zgornjih kril je lahko prisotna črna lisa, ki lahko tudi manjka. Zunanji rob kril je gosto porasel s snežnobelimi dlačicami. Po spodnji strani so krila sivomodra, z linijo velikih, robnih očesc, ki so v jedru modro sijoče obarvana in belo obrobljena, nad njimi pa je niz oranžnih lis. V obrobnem delu kril poteka še en niz črnih, belo obrobljenih očesc. Oranžne lise na sprednjih krilih ne dosegajo konice kril, tudi črne lise so v tem delu precej zabrisane.

 

Samica: zgornja stran kril je temnorjavo obarvana. Vzdolž roba obeh kril poteka delno prekinjena oranžna linija, ki se na spodnjem delu zadnjih kril stika s črnimi robnimi očesci. Spodnja stran je sivkastorjava, očesca so precej večja in mnogo bolj izražena kot pri samcu. Tudi oranžne lise na prednjih krilih dosegajo konico krila in so dobro vidne.

 

Obnašanje in razvoj: odrasle osebke lahko opazujemo v dveh generacijah od maja do junija in nato še od julija do avgusta, redkeje se pojavi še tretja generacija. Zelo radi se sončijo tudi na razgaljenih mestih. Gosenice so svetlozelene z izrazito belo bočno linijo, porasle so s svetlimi ščetinami. Prehranjujejo se v glavnem z različnimi metuljnicami (Fabaceae).

 

Podobne vrste: ozkorobi mnogook (Plebejus idas) - srebrni mnogook (Plebejus argyrognomon) - navadna rjavka (Aricia agestis) - navadni modrin (Polyommatus icarus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti