Metuljasta kukavica / pilovec (Anacamptis papilionacea / Orchis papilionacea)

  • Domov
  • Metuljasta kukavica / pilovec

Družina: kukavičevke (Orchidaceae)

Red: beluševci (Asparagales)

Razred: enokaličnice (Liliopsida)

Velikost: 15-30 cm

Razširjenost: zelo redko

Življenjski prostor: suha travišča, navadno na apnencu, redko na zakisanih tleh

Ogroženost vrste: močno ogrožena vrsta

Varstveni status vrste: ranljiva vrsta; zavarovana vrsta



Prepoznavanje

Opis: steblo pri dnu z neizrazito listno rozeto, sicer poraslo z luskastimi, zelenimi listi, proti vrhu pogosto rdečkasto. Listi suličasti, obdajajo steblo in prilegli ob steblo. Socvetje rahlo, malocvetno, grozdasto. Cvetovi so dokaj veliki, škrlatnordeči ali rožnati, v zalistju podpornih listov, ki so nekoliko daljši od plodnice. Medena usta (spodnji, največji cvetni list) je valovita, po robu nazobčana, rožnata, škrlatna ali bledo vijoličasta, v spodnjem delu jajčasta, ostali cvetni listi navadno navzgor ali poševno štrleči (tvorijo t.i. čelado), rdeči ali škrlatno rdeči, s temnordečimi žilami, koničasti. Ostroga (cevasto podaljšan del medene ustne) navzdol upognjena.

 

Posebnosti: vrsta je v Sloveniji precej redka, pri nas se v glavnem pojavlja na Krasu in v Istri, najdb v notranjosti Slovenije je precej malo, zato je pojavljanje na Goričkemo toliko bolj pomembno in zanimivo z vidika razumevanja širjenje vrste. Zaradi atraktivnih cvetov je zelo prepoznavna.

 

Podobne vrste: navadna kukavica (Anacamptis morio) - piramidasti pilovec (Anacamptis piramidalis) - steničja kukavica (Anacamptis coriophora).




    Fotografije