Konjska kislica (Rumex hydrolapathum)

  • Domov
  • Konjska kislica

Družina: dresnovke (Polygonaceae)

Red: klinčkovci (Caryophyllales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 1-2 m

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: ob stoječih in pošasi tekočih vodah, mrtvice

Ogroženost vrste: potencialno ogrožena vrsta

Varstveni status vrste: noben (?)



Prepoznavanje

Opis: zelo velika, delno razrasla trajnica, ki pogosto raste v vodi ali tik ob njej. Steblo je golo, krepko, robato, zeleno. Pritlični listi so zelo veliki, rastejo v pokončnih šopih, dolgopecljati, podolgasto suličasti, goli ali papilozni, celorobi, pri vrhu koničasti, pri dnu se podaljšujejo v pecelj. Cvetovi so zgoščeni v obstranska, latasto razrasla socvetja, razvrščeni v gostih vretencih, pogosto so prisotni tudi večji podporni listi. Cvetno odevalo (perigon) je zeleno ali rahlo rdečkasto. Notranji listi perigona (valve) so ob zrelosti povečani, trikotni, ožiljeni, celorobi ali vsaj pri vrhu plitvo nazobčani, vse tri valve z osrednjo žilo (žulj), ki je kapljičasto odebeljena.

 

Posebnosti: ponekod v Prekmurju se uporablja lokalno ime "konjski ščavnjek", ki pa se nanaša večinoma na topolistno in na kodrastolistno kislico. V nekaterih delih Evrope je močno nazadovala zaradi izginjanja primarnih habitatov. Je ena redkih organizmov s povečanim številom kromosomov (dekaploid), saj jih ima kar 200, kar nakazuje na močno hibridizacijo vrste.

 

Podobne vrste: dolgolistna kislica (Rumex longifolius) - ozkolistna kislica (Rumex stenophyllus) - vodna kislica (Rumex aquaticus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti