Pohojena dresen (Polygonum arenastrum)

  • Domov
  • Pohojena dresen

Družina: dresnovke (Polygonaceae)

Red: klinčkovci (Caryophyllales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 5-50 cm

Razširjenost: zelo pogosto

Življenjski prostor: obdelana tla, kolovozi in njivske poti, ruderalne površine, zelenice in pohojena tla

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: šopasto razrasla enoletnica z večinoma poleglim ali redkeje s kipečim steblom, ki je gosto olistano. Vmesni stebelni členki (internodiji) so sorazmerno kratki, bolj ali manj enako dolgi. Listi so lopatičasti, ozko suličasti ali jajčasti, na vrhu priostreni, vsi bolj ali manj enako veliki, okrog 2 cm veliki, temnozeleni, sedeči ali kratkopecljati. Cvetovi so združeni v malocvetna, zalistna socvetja, zelo drobni. Listi cvetnega odevala (perigon) so večinoma beli (redkeje tudi rožnati ali rdečkasti), z osrednjo zeleno liso, med seboj so vsaj do polovice zrasli, zvezdasto razprti, 5-števni. Plod je orešek, ob zrelosti ga odmrli cvetni listi na vrhu ne zakrivajo.

 

Posebnosti: zelo je podobna ptičji dresni (Polygonum aviculare) in ju je včasih zelo težko med seboj ločiti. V Sloveniji uspevata dve podvrsti, tipska podvrsta arenastrum (najdaljši stebelni členki so 1-2.5 cm dolgi, oreški pa so rahlo bradavičasti) ter podvrsta calcatum (najdaljši stebelni členki so 0.5-1.2 cm dolgi, oreški pa so gladki).

 

Podobne vrste: ptičja dresen (Polygonum aviculare) - rjastoplodna dresen (Polygonum oxyspermum) - obmorska dresen (Polygonum maritimum).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti