Tropasasti steklokrilec* (Pyropteron triannuliformis)

  • Domov
  • Tropasasti steklokrilec*

Družina: steklokrilci (Sesiidae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 14-20 mm (razpon kril)

Razširjenost: redko do raztreseno

Življenjski prostor: gozdni obronki, visoko steblikovje, travniki ob vodah, mejice

Ogroženost vrste: potencialno ogrožena vrsta

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo in krila so precej vitka. Glava je rumena, oči in tipalnice so črne. Oprsje je črno, porisano s tremi, ozkimi vzdolžnimi linijami. Zadek je prav tako črn, po sredini potekajo rumene lise, značilni pa so trije beli pasovi oz. obrobe segmentov. Na koncu zadka se nahaja šop štrlečih črnih in rumenih dlak. Sprednja krila so skoraj v celoti črna in rdečkasto luskasta, z ozko kvadratastim osrednjim in manjšim obstranskim prosojnim "okencem" ter rumenkasto liso blizu konice. Zadnja krila so skoraj v celoti prosojna, s širokim črnim robom in izrazitimi žilami.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki so zelo podobni osam (Vespoidea), vendar so povsem nenevarni (mimikrija - način posnemanja nevarnih živali). Aktivni so od junija do julija in občasno posedajo po cvetovih, vendar so aktivni predvsem ob somraku. Gosenice živijo v koreninah kislic (Rumex spp.) in krvavordeče krvomočnice (Geranium sanguineum).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): mlečkov steklokrilec (Chamaesphecia empiformis) - steklokrilec (Chamaesphecia nigrifrons).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti