Navadni ovnič, ivanjščica (Zygaena filipendulae)

  • Domov
  • Navadni ovnič, ivanjščica

Družina: ovniči (Zygaenidae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 30-38 mm (razpon kril)

Razširjenost: pogosto

Življenjski prostor: nekoliko bolj suhi travniki, vrtovi, ob poteh, mejice, sončni gozdni obronki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: sprednja krila so črna, s kovinsko modrim leskom, praviloma s šestimi rdečimi lisami: dve "ramenski" lisi sta pravokotni, ostale štiri so bolj ali manj okrogle, med seboj razmaknjene. Zadnja krila so živo rdeča s širokim, črnim robom. Telo je precej kompaktno, bleščeče črno. Tipalnice so črne, pri vrhu nekoliko betičasto odebeljene in ukrivljene (od tod ime ovnič), spominjajo na "kladivca" za igranje na cimbalah.

 

Obnašanje in razvoj: metulji so strupeni, kar nakazuje že njihova živa obarvanost. Odrasli osebki letajo ob toplih, sončnih dneh od junija do avgusta, včasih lahko celo že v maju. Gosenice so rumene, s črnimi, kvadratastimi lisami po hrbtu in vzdolž bokov, porasle z dolgimi ščetinami, večinoma se prehranjujejo na navadni nokoti (Lotus corniculatus). Buba se obda z vretenastim zapredkom, ki leži tesno ob travni bilki in je na spodnji polovici belkast, na zgornji polovici pa rumenorjav. Ob izleganju metulja ostane na vrhu zapredka velikokrat ostanek bubinega ovoja.

 

Podobne vrste: nokotin ovnič (Zygaena loti) - kosteničevjev ovnič (Zygaena lonicerae) - šestpikčasti ovnič (Zygaena transalpina).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti