Kosteničevjev ovnič (Zygaena lonicerae)

  • Domov
  • Kosteničevjev ovnič

Družina: ovniči (Zygaenidae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 30-45 mm (razpon kril)

Razširjenost: lokalno do raztreseno

Življenjski prostor: suhi travniki, topli gozdni robovi, trate, ob poteh

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: sprednja krila so črna, s kovinsko modrim leskom, praviloma s petimi rdečimi lisami (zelo podoben navadni ovnič ima navadno 6 lis!): dve "ramenski" lisi sta pravokotni, ostale tri so bolj ali manj okrogle, razporejene v trikotnik. Zadnja krila so živo rdeča s širokim, črnim robom. Telo je precej kompaktno, bleščeče črno. Tipalnice so črne, pri vrhu nekoliko betičasto odebeljene in ukrivljene (od tod ime ovnič), spominjajo na "kladivca" za igranje na cimbalah.

 

Obnašanje in razvoj: metulji so strupeni, kar nakazuje že njihova živa obarvanost. Odrasli osebki letajo ob toplih, sončnih dneh od junija do avgusta. Gosenice so rumene, s črnimi, kvadratastimi lisami po hrbtu in vzdolž bokov, porasle z dolgimi ščetinami, večinoma se prehranjujejo na raznih ščetičevkah (Knautia, Scabiosa), glavincih (Centaurea), osatih (Cirsium) ali bodakih (Carduus). Buba obda z vretenastim zapredkom, ki leži tesno ob travni bilki in je rumenkastozelene barve. Ob izleganju metulja velikokrat ostane na vrhu zapredka bubin ovoj.

 

Podobne vrste: nokotin ovnič (Zygaena loti) - navadni ovnič (Zygaena filipendulae) - šestpikčasti ovnič (Zygaena transalpina).




    Fotografije