Bukovniško jezero (22 - stoječe sladke vode)

  • Domov
  • Bukovniško jezero

Velikost: cca. 7 ha

HT koda: 22.13

Habitatni tip (HT): evtrofne vode

Varovanje: Natura 2000 območje

Ogroženost: nizka



Prepoznavanje

Gre za eno najbolj znanih in priljubljenih jezer v Pomurju, saj ga obdajajo širni bukovi gozdovi in je zato precej odmaknjeno od velikih naselij. Nastalo je z zajezitvijo potoka Bukovnica v poznih 40. letih 20. stol. z namenom ublažiti oz. preprečiti učinek poplav nizvodno na širšem območju Dobrovnika. Jezero je v zgodnji spomladi pomembno drstišče za dvoživke in je privlačno tudi za nekatere vodne ptice. Samo jezero je precej zamuljeno in zasičeno z organskim muljem, ki vsebuje tudi sedimentne ostanke gnojil in fitofarmacevtskih pripravkov iz okoliških njiv, zato jezero ni primerno za kopanje. Globina jezera je v povprečju 2-3 m. Jezero je prepoznano kot pomembna naravna vrednota in je del KP Goričko ter ima status Natura 2000 območja.

 

Jezero je izjemno priljubljena turistična destinacija in priznano bioenergijsko območje z energijsko-zdravilnimi točkami, ki so razporejene v okolici jezera. V bližnjem gozdu se nahaja kapela sv. Vida ob kateri je urejen izvir sveže in pitne "Vidove" vode. Ta  naj bi po ljudskem prepričanju pomagala izboljšati vid. Lokacija je tudi priljubjena pri ribičih. V zadnjih letih se turistična dejavnost in ponudba ob jezeru povečuje, kar izkazuje tudi urejen avtokamp, adrenalinski park in informacijsko-kavarniški kompleks.

V obdobju 2021-2022 so poškodovani nasip utrdili in povečali, pri čemer so jezero v celoti izsušili. S tem so začasno ustvarili nove možnosti za naselitev različnih živalskih in rastlinskih vrst.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti