Vodna vegetacija (22.4- vegetacija stoječih sladkih voda)

  • Domov
  • Vodna vegetacija

Razširjenost: dokaj pogosto

HT koda: 22.4

Habitatni tip (HT): vegetacija stoječih sladkih voda

Varovanje: Natura 2000 HT

Ogroženost: visoka



Prepoznavanje

Predvsem na plitvejših mestih stoječih voda se dokaj hitro vzpostavi večletna ali prehodna vodna vegetacija, ki jo lahko tvorijo različne združbe vodnih in amfibijskih rastlin. V glavnem je vrstna pestrost dokaj nizka, saj gre večinoma za specialiste, prilagojene na posebne življenjske razmere v nekoliko bolj evtrofnih vodah. Vodno vegetacijo lahko tvorijo neukoreninjene, prosto plavajoče (emerzne) rastline, zakoreninjene plavajoče (demerzne) rastline ali zakoreninjne oz. prosto plavajoče potopljene (submerzne) rastline. Predstavljene združbe pogosto prehajajo ena v drugo, prehodi med njimi so zabrisani.

 

V Pomurju se pojavljajo sledeči tipi:

22.41 - prosto plavajoča vegetacija (gre za rastline, ki niso pritrjene na dnu in prosto plavajo na vodni gladini, lahko tvorijo goste in strnjene sestoje)

22.411 - združbe vodnih leč (gosti in homogeni sestoji vodnih leč iz rodu Lemna, Spirodela, Wollfia)

22.412 - združba z žabjim šejkom (značilnica te združbe je žabji šejek (Hydrocharis morsus-ranae))

22.413 - združba z vodno škarjico (značilnica te združbe je vodna škarjica (Stratiotes aloides))

22.414 - združbe z mešinkami (značilnici teh združb sta južna mešinka (Utricularia australis) in navadna mešinka (Utricularia vulgaris))

22.415 - združba z vodnim plavčkom (značilnica te združbe je plavajoči plavček (Salvinia natans))

 

22.42 - zakoreninjena podvodna vegetacija (gre za potopljene rastline, ki so pritrjene na dnu)

22.421 - združbe velikih podvodnih dristavcev (gre za združbe, ki jih tvorijo v glavnem "širokolistne" vrste dristavcev, ki so značilne za nekoliko globlje, bolj odprte vode)

22.422 - združbe manjših dristavcev in drugih vrst (navadno so to mešane združbe "ozkolistnih" dristavcev in drugih vrst, kot so navadni rogolist (Ceratophyllum demersum), razkrečenolistna vodna zlatica (Ranunculus circinatus), podvodnica (Najas spp.) ter kanadska vodna kuga (Elodea canadensis))

 

22.43 - zakoreninjena plavajoča vegetacija (gre za plavajoče rastline, ki so pritrjene na dnu)

22.431 - plavajoči širokolistni makrofiti (prepoznavne združbe na večjih vodah, mrtvicah in ribnikih z rumenim blatnikom (Nuphar luteum) in belim lokvanjem (Nymphaea alba) ter nekaterimi drugimi vrstami, kot so vodni orešek (Trapa natans), navadni rogolist (Ceratophyllum demersum), rmanec (Myriophyllum spp.) in dristavci (Potamogeton spp.))

22.432 - plavajoča vegetacija plitvih voda (združbe, ki se razvijejo na plitvinah, obrežjih ali v plitvih vodah in so večinoma amfibijske, kot so npr. žabji las (Callitriche spp.), vodna grebenika (Hottonia palustris) in razne vodne zlatice (Ranunculus aquatilis, R. fluitans, R. trichophyllus)




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti