Polžji mrhar (Phosphuga atrata)

  • Domov
  • Polžji mrhar

Družina: mrharji (Silphidae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 10-16 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: senčni in nekoliko vlažnejši gozdovi, mejice, grmišča, tudi zamočvirjeni predeli

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je precej sploščeno in široko, bleščeče črno. Glava je drobna, ozka, ozko podaljšana, z naprej štrlečimi tipalnicami, ki so drobno členaste in imajo podaljšan bazalni členek. Oprsje je precej široko, ščitasto polkrožno, proti glavi zoženo, fino drobno jamičasto. Pokrovke so precej široke, zaobljene, vsaka s po tremi vzdolžnimi rebri, med njimi so raztresene grobe jamice. Koničast del zadka pogosto štrli izpod roba pokrovk. Noge so vitke, črne.

 

Obnašanje in razvoj: zelo prepoznaven hrošč, ki se prehranjuje v glavnem s polži, kar mu omogoča ozka glava. Pri tem polža ugrizne, da se le-ta vpotegne v hišico, nato mu sledi v hišico in ga poškropi s prebavnimi sokovi. Poleg tega se prehranjuje tudi z mrhovino malih sesalcev, upleni pa tudi deževnike in manjše žuželke. Odrasli so aktivni skoraj skozi celo leto. Ličinke so ploske, izrazito členaste, kovinsko črne in prav tako plenijo polže ter se hranijo z mrhovino.

 

Podobne vrste: rdečevrati mrhar (Oiecoptoma thoracicum) - črni mrhar (Silpha obscura) - širokorobi mrhar (Silpha carinata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti