Jelševec (Astacus astacus)


Družina: sladkovodni raki (Astacidae)

Red: deseteronožci (Decapoda)

Razred: višji raki (Malacostraca)

Velikost: 15-17 cm

Razširjenost: lokalno pogosto, sicer redko

Življenjski prostor: manjši potoki brez vegetacije in s prodno podlago, predvsem v gričevnatih predelih, gramoznice, ribniki

Ogroženost vrste: zelo ogrožena vrsta

Varstveni status vrste: ranljiva vrsta; zavarovana vrsta



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je večinoma rjavo, lahko je tudi zelo temno, skoraj črno ali celo modrikasto. Prsni koš je večinoma fino bradavičast, vendar dokaj gladek. Koš je deljen v obglavni del, ki je trapezasto podaljšan v t.i. rostrum (greben na rostrumu je porasel s trni, zato je na otip žagast), ki štrli čez oči in v širok koš, ki je prav tako povečini gladek. Vratna brazda (šiv med naglavnim in zadnjim delom koša) je precej svetla, zaokrožena, trnata. Škarje (grabilni par okončin) so na otip hrapave (grobozrnate), podolgaste, rdečkasto obarvane, še posebej med sklepi. Zadek (rep) je členast, konča se s širokimi, pahljačasto nameščenimi segmenti, navadno je spodvihan pod telo.

 

Obnašanje: sodi med najbolj razširjene potočne rake pri nas. V preteklosti so ga lovili za hrano, danes velja za ogroženo in zavarovano vrsto. V Prekmurju so največje populacije ocenjene v porečjih reke Mure, Velike Krke, Kučnice in Ledave. Prehranjuje se z mrhovino, upleni pa tudi druge manjše živali, tudi manjše predstavnike lastne vrste. Imenujemo ga tudi plemeniti rak.

 

Podobne vrste: signalni rak (Pacifastacus leniusculus) - koščak (Austropotamobius torrentium) - koščenec (Austropotamobius pallipes).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti